Skal du udvikle en Web app, Native app, Cross-platform app eller Hybrid app?

 
En ny app kræver solidt forarbejde

Hvilken type app skal du investere i? Det er et af de første valg man skal træffe, når man vil udvikle en app. Alle fire muligheder kommer med hver deres fordele, og derfor må man se på hvilken løsning, der passer bedst til ens app koncept og ressourcer.

Men hvad mener vi egentlig, når vi taler om, at vores kunder enten skal vælge en native, hybrid, cross-platform eller web app? Det vil vi se nærmere på i dette blogindlæg, hvor vi ser på hvilke fordele og ulemper de fire løsninger har.

 

Hvad er en native app

En native app er det, de fleste forbinder med apps. En native app er skrevet I en kode som er specifik for IOS eller Android og dermed mere effektiv. Det vil sige kodesprogene Swift eller Objective-C for iOS apps og Java eller Kotlin bruges til at kode Android apps. De hentes og installeres gennem Google Play og Apple Store.

De er udviklet specifikt til enten iOS og Android platformen, der dermed gør den i stand til enkelt og hurtigt at bruge alle devicet features. Fx kameraet, GPS, Accelerometeret, kompasset, kontakter osv.

Fordele

Native apps har den bedste user experience af alle fire muligheder, hvilket er et af de vigtigste parametre for, om en app bliver en succes blandt brugerne. UX er den overordnede oplevelse en bruger har, når de bruger appen, fx om den er lækker og nem at bruge. Når en app har en dårlig UX, vender brugere ofte ikke tilbage til appen. Native apps er blandt andet bedst fordi de to platforme har forskellig UX. Forskellene er små, men de gør en enorm forskel for brugeren og hvis appen ikke er designet til den specifikke platform, kan det være en frustrerende oplevelse.

Dernæst er performance for native apps helt i top. Det er den løsning, der er hurtigst og er bedst til at skalere. Det er en fordel, hvis din app på et tidspunkt skal indeholde ekstra mange brugere og udvides med en række nye.

Derfor giver det mening at lave en native app, når man vil være sikker på at få et kvalitetssikkert resultat, med en høj retention rate. Hvis din app skal være en hjørnesten i din forretning eller appen skal være omfangsrig og kunne håndtere mange brugere og mange features er en native app det korrekte valg.

Ulemper

Ulempen ved native apps er først og fremmest dyrere end de andre muligheder, der er tilgængelige. Koden blive kun udviklet til enten iOS eller Android, hvilket betyder, at man kun udvikler til én platform, og hvis man vil udvikle til den anden platform, skal man kode en helt nyt app. Dermed tager den også længere tid at udvikle og efterfølgende at teste.

 

Hvad er en web app

En web app er ikke ligesom de apps man har liggende på sin smartphone. Det er faktisk en mobiloptimeret hjemmeside, der ligner og føles som en app, når man bruger den på sin smartphone eller tablet. Derfor udvikles de også ligesom en hjemmeside, med HTML5, CSS og JavaScript kode. De tilgås gennem et browservindue som eksempelvis Chrome, Firefox eller Safari.

Fordele

Der er store prisforskelle indenfor apps, som har at gøre med appens kompleksitet og funktioner. Særligt fordi det afhænger af, hvor lang tid den tager at udvikle. Med en web app sparer man på udviklingstiden og prisen for udviklingen, da der ikke skal udvikles en app til henholdsvis Android og iOS.

Ulemper

Til gengæld har web apps ikke den samme performance som native apps og der er stadigvæk meget at ønske, når det kommer til UX (User Experience) og Android og IOS’ brugernes forventninger til, hvordan en app skal fungere på deres smartphone.

 

Hvad er en cross-platform app

En Cross-platform app er en app, der kan bruges på tværs af platformene. Når man udvikler en cross-platform app bruger man den samme kodebase for Android og iOS. Den bliver dermed primært udviklet i ikke-native kodesprog og udvikles eksempelvis igennem Microsoft ejede Xamarin eller Facebook ejede React.

Som du kan læse i vores blogindlæg, har vi fundet ud af at der ca. kun er 40% delt kode, når man bruger Xamarin. Derfor bliver noget kode alligevel skrevet til henholdsvis Android og iOS-appen

Fordele

Når man vil have et hurtigere og billigere udviklingsforløb med en app, der kan køre på både Android og iOS, så giver det mening at udvikle til crossplatform.  Det giver blandt andet den fordel, at man har adgang til et større antal brugere med det samme. For virksomheder, der vil skabe en ren informativ eller indholdsdistribution app, kan cross-platform være et godt valg.

Ulemper

Performance og UX er ikke nær så god som på native apps. Eksempelvis er appens ”gestures” ikke lige så gode, hvor brugerne forventer, at hvis de trykker swiper til den ene side i appen, skal der være en reaktion med det samme.

Det er ikke de hurtigste apps, da det tager længere tid for devicet at læse den ikke-native kode. Adgang til devicets features er mere besværligt da det afhænger af et plugin.

 

Hvad er en hybrid app

En hybrid app er en blanding mellem en web app og en native app. Man installerer den som en native app men indeni er den bygget op som en web app.

Koden skrives i JavaScript, HTML og CSS. Og det pakkes så ind i en native app med et web-view. Her er det også lettere at overføre koden til en anden platform, hvilket kan være tids og pengebesparende. 

Fordele

Ligesom med en crossplatform app, er fordelene ved denne type app, at den er hurtigere og billigere at udvikle og kan køre på alle platforme. Mange bruger denne type app som en form for Minimal Viable Product, hvor man kan teste om der er grundlag for at udvikle en native app.

Ulemper

Igen er Performance og UX ikke i nærheden af en native app. Kan stadig tilgå devicets funktioner, men gør det på en sværere måde end native apps, hvilket går ud over appens performance. Hastigheden er ligeledes ikke i top

 

Hvad skal du vælge?

Den store forskel på de fire løsninger er dermed, om man vil have et hurtigt og billigt udviklingsforløb eller solid performance og UX. Vi håber at blogindlægget gjorde dig informeret om, hvilken løsning der passer bedst til dit koncept. Er du stadigvæk i tvivl, er du altid velkommen til at kontakte os og høre mere om dine muligheder. 

­­­