Apps til børn på Apple App Store

 
Børneapps skal leve op til en række specifikke krav
 
 

 

Apple stiller en række ekstra krav i forbindelse med udvikling af iOS apps, der er målrettet børn. Hvis Apples regler ikke overholdes, kan man med stor sikkerhed regne med, at ens apps ikke kommer gennem Apples reviewproces, da de har ekstra stor fokus på børneapps.

I Touchlogic har vi en del erfaring med udvikling af børneapps. Både fra vores arbejde med apps for Fætter BR og vores egenproducerede børneapp Boogis Mask Maker.

Denne blogpost gennemgår de mest almene faldgruber i udvikling af, samt specifikke regler for børneapps. Noget af dette skal allerede tænkes ind i app designfasen, og det er derfor godt at have styr på reglerne, allerede før app udviklingen opstartes.

 

Reklamevideo fra børneappen Boogis Mask Maker. En udklædningsapp til børn hvor man kan tegne sine egne masker og derefter printe dem ud

 

Guidelines til børneapps

Apples overordnede guidelines i forbindelse med udvikling af børneapps kan findes på https://developer.apple.com/app-store/review/guidelines/#kids-category og https://developer.apple.com/app-store/review/guidelines/#kids.

Der er primært tre fokusområder man skal tage højde for, som vi gennemgår nedenfor.

  • Parental gates
  • Opsamling af brugerdata
  • Præsentation af reklamer

 

Parental gates i børneapps

I forbindelse med børneapps tillader Apple ikke, at der linkes direkte til andet indhold på nettet, til app store, eller direkte til andre apps. Dette skal sikre at børn ikke sendes videre til hjemmesider eller apps, der ikke er egnet for børn. Alt det ovennævnte skal derfor sikres med det Apple kalder for Parental Gates.

På samme måde som når der linkes ud af appen, skal alle In-App Purchases beskyttes med Parental Gates, så børn ikke køber løs på mors kreditkort. Da Apple introducerede App Store var der ikke specifikke regler for børneapps, hvilket førte til mange sure forældre. F.eks. i forbindelse med spillet Smurfs’ Village, som skabte en ren shit storm for Apple.

Apple har en rigtig god guide med eksempler på Parental Gates i deres developer-dokumentation, som skal læses af alle aspirerende børneapp udviklere. Jeg vil anbefale de metoder, der fungerer uden adgang til keyboardet, da det giver en renere og simplere UI. Se f.eks. de to billeder nedenfor, der viser hvordan Touchlogic har implementeret Parental Gates i de to børneapps BR Udklædning og Boogis Mask Maker.

Apple App Store børneapps parental gate eksempel 1. 
Apple App Store Børneapps parental gate eksempel 2.

Parental Gates fra hhv. BR Udklædning og Boogis Mask Maker. I BR Udklædning skal man holde en tilfældig figur nede i et sekund. I Boogis Mask Maker skal man med to fingre swipe enten op, ned, højre eller venstre udvalgt tilfældigt.

 

Opsamling af brugerdata

I forbindelse med opsamling af brugerdata og brug af appen, er der langt strengere krav, når man har med børn at gøre. Specifikt i forbindelse med Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA), som Apple går meget op i (og derfor bør du gøre det samme).

Kort fortalt må man ikke indsamle personfølsomme oplysninger som adresse, alder eller lignende, og bruge informationen til at vise målrettede reklamer. Det kunne f.eks. være at man ville præsentere nogle reklamer for børn mellem 4-6 år og andre reklamer til 7-9 årige børn. Det virker som en god idé men er altså ikke lovligt ifølge Apples krav.

 

Præsentation af reklamer

Man må ligeledes ikke anvende brugernes adfærd i appen til at vise målrettede reklamer. Hvis man f.eks. har en børneapp med tre minispil, må man ikke præsentere reklamer, udfra information om, hvilken af de tre minispil der bliver spillet mest.

Reklamer skal derudover selvfølgelig være egnet til børn.

Alle disse krav er noget man skal sikre, at de reklame- og analyse-systemer man integrerer med også overholder. I mange af disse systemer såsom Google Analytics og Firebase, er der nogle specifikke felter der skal markeres, så der indsamles mindre information end det er muligt.

Eksempel på en af de features, der skal slås fra i Google Analytics, hvis det anvendes i børneapps.

Privacy Policy

En anden fælde man let kan falde i er, at man i modsætning til andre apps skal have en privacy policy, og den skal hostes på en ekstern hjemmeside eller lignende. Man kan med fordel se, hvad andre udviklere har gjort  og læne sig op ad deres tilgangsvinkel.

 

Forretningsmodel for børneapps

Selvom man udvikler en app til børn, skal det selvfølgelig stadig kunne svare sig rent forretningsmæssigt. Som med alle andre apps er der fordele og ulemper ved de forskellige måder man kan tjene penge på.

 

Betalt app

Salg af appen for et fast beløb, mener jeg personligt er den rigtige forretningsmodel , set fra en moralsk synsvinkel. For at det kan løbe rundt kræver det dog, at man investerer meget i markedsføring, og at man kommer højt på diverse app store lister, for at kunne blive fundet af potentielle nye kunder. Derfor er det nok sjældent den bedste måde at tjene meget på appen, medmindre man har en stor kundegruppe, man let kan nu ud til.

 

In-App Purchases (IAPs)

Alt efter hvordan det implementeres kan en gratis app med In-App Purchases være en mulighed. Jeg må dog advare mod at have en betalt app, der også har IAPs, da det kan skræmme brugere væk. Mht. In-App Purchases er min erfaring, at man ikke skal give for meget væk gratis inde i appen, da det formindsker incitamentet for at købe noget. Især inden for børneapps er det dog en hårfin grænse, hvor brugerne heller ikke skal føle, at appen er ubrugelig, hvis man ikke køber IAPs.

 

Reklamer

Hvis appen er reklamefinansieret, så undersøg nøje at reklamenetværket understøtter reklamer målrettet mod børn, så der ikke vises voksenreklamer. Det værste der kan ske er, at Apple får en reklame med Objectionable Content under deres reviewproces, og din app bliver afvist på den baggrund. Det kan forsinke processen meget hvis hele reklamenetværket skal udskiftes.

 

Opsummering

Som vi lagde ud med at fortælle, er de tre vigtigste ting man skal tage højde for i børneapps:

  • Parental gates
  • Opsamling af brugerdata
  • Præsentation af reklamer

Hvis man læser godt op på Apples regelsæt og sørger for at overholde Apples regler inden for disse tre områder, er man godt dækket ind og klar til at udvikling af børneapps.

 

Af Andreas Juul Hirszhorn
Lead iOS udvikler hos Touchlogic